Ingredience pro 4-6 porcí:
- filo těsto - 500 g (ideální je originální bulharské filo těsto znamé jako "kori za banica")
- bulharský jogurt RODOPI – 450ml
- 4 vajíčka
- jedlá soda – 1 kavová lžíčka
- máslo – 125 g
- moučkový cukr - 3 lžíce
- sodovka - 250 ml
Čas přípravy: 30 minut
Recept krok za krokem:
Do hluboké misy rozbijte vajíčka, přidejte jogurt, cukr a jedlou sodu a vše dobře promíchejte. Míchejte dokud směs nebude úplně hladká.
Filo těsto rozložte na stůl a lžičkou posypte vaječnou směsí a srolujte, ideálně 2 vrstvy filo těsta. Hotovou ruličku vložte ve tvaru šneka do předem namaštěného pekáče tím, že začnete od jeho středu. Postup opakujte s dalšími platky filo těsta - tj. pokropit vaječnou směsí, srolovat do ruličky a ruličkou navázat na šneka v pekáči. Pokračujte až vám dojde filo těsto. Potom celý závin zalejte zbylou vaječnou směsí a rozložte na něj rovnoměrně kousky másla.
Závin, neboli "banicu" pečte v předem zahřáté troubě na 200°C do zlatova (tj. cca 35 min).
Banicu, po vytažení z trouby polejte sodovkou a posypte moučkovým cukrem. Podávejte s ayranem nebo bílým jogurtem RODOPI.
Dobrou chuť!