Ingredience pro 4-6 porcí:
- bulharský jogurt RODOPI – 450ml
- mouka – 4 čajové hrnky
- droždí suché – 1 čajová lžička
- máslo – 200 g
- 2 vajíčka – 1 pro těsto, 1 žloutek na namazání croissantů
- cukr – 1 polévková lžíce
- sůl – 1 čajová lžička
- olej – 1/3 čajového hrnku
- čerstvé mléko – 2 polévkové lžíce
Čas přípravy: 40 minut
Recept krok za krokem:
Lehce zahřejte mléko a rozpusťte v něm droždí, cukr a sůl.
V hlubokém hrnci na mírném ohni roztavte máslo. Přidejte k němu vejce, jogurt a dobře promíchejte. Nasypte mouku, kterou jste předem přeseli a všechny produkty dobře smíchejte.
Na konci vylejte olej a uhněťte těsto, které se na prstech nelepí. Přikryjte hotové těsto a nechte v ledničce minimálně 1 hodinu.
Rozvalte těsto na placku a nakrájejte ve tvaru trojúhelníků. Na základně trojúhelníku položte náplň podle chutě, srolujte do ruličky a namažte žloutkem.
Croissanty pečte do zlatova v troubě předem zahřáté na 180°C.
Dobrou chuť!