Ingredience pro 4-6 porcí:
- bulharský jogurt RODOPI – 200 ml
- jedlá soda – 1 čajová lžíčka
- 4 vajíčka
- mouka – 300 g
- slunečnicový olej – 100 ml
- plnotučný tvaroh RODOPI - 300 g
- sůl na tvaroh - 1/2 čajové lžičky
Čas přípravy: 10 minut
Recept krok za krokem:
Rozpusťte sodu v jogurtu a vyčkejte než začne bublat. Pak přidejte vajíčka společně s moukou a olejem a vše krásně mixujte cca 5 min.
Vznikne lepkavé těsto, do kterého přidejte osolený tvaroh a hotovou směs vysypte do pekáče předem namazaného olejem a lehce posypaného moukou.
"Chytrou banicu" pečte v předem zahřáté horkovzdušné troubě na 180°C do zlatova (tj. cca 30 min).
Banicu, po vytažení z trouby jemně pokropte vodou, přikryjte papírem na pečení a utěrkou a pak ji nechte alespoň 15 min odpočívat. Podávejte s ayranem nebo bílým jogurtem RODOPI.
Dobrou chuť!